top of page

אני מצונן- יש אנטיביוטיקה בבית??

ד"ר מור בן יקר  24.1.17

הסתיו כבר כאן, החורף ממש בפתח והתחלואה שעונות אלה מביאות איתן גם כן. אם נסתכל סביבנו - בעבודה, בבית הספר, ברחוב ואפילו בבית סביר להניח שנמצא מי שמצונן, משתעל או מתעטש ברגע זה ממש. לעיתים התסמינים קלים, אך לעיתים קשים יותר ופוגעים בתפקודינו היומיומי. אנו מחפשים תרופה שתעצור את המחלה ותחזיר אותנו לתפקוד מלא, ולעיתים מתוסכלים מכך שאין כזו בנמצא.

מה עומד מאחורי מחלות החורף?

מרבית התחלואה בעונה זו נגרמת על ידי וירוסים. ישנם מעל 200 סוגים של וירוסים התוקפים את מערכת הנשימה העליונה וגורמים לתחלואה שבשם כולל מכונה- COMMON COLD- נזלת, כאב גרון, שיעול, חולשה וחום. מחלות אלו חולפות בזכות פעילות מערכת החיסון שלנו, ומאחר שאין בידנו "נשק" ספציפי כנגד וירוסים אלו, מרבית הטיפול הוא למעשה טיפול תומך להקלה על הסימפטומים. 

מחקרים רבים מוכיחים שטיפול באנטיביוטיקה במצבים אלו לא מועיל ואף מזיק.

בשנים האחרונות, בעקבות שימוש לא מושכל באנטיביוטיקות, התפתחו זנים רבים של חיידקים העמידים לאנטיביוטיקות. בארה"ב דווח על למעלה משני מיליון איש מידי שנה הלוקים בזיהומים שנגרמו על ידי חיידקים עמידים, ואלפי מקרים מאלה מסתיימים בתמותה. בעשורים האחרונים לא היו התפתחויות משמעותיות בתחום פיתוח האנטיביוטיקה, כך שקצב התפתחות הזנים העמידים הוא גבוה בהרבה מקצב התפתחות הטיפול האנטיביוטי. העיקרון המנחה בשימוש בטיפול אנטיביוטי הוא- YOU LOSE IT- YOU USE IT, כלומר- ככל שנשתמש יותר באנטיביוטיקות, כך יקטנו הסיכויים שאלו יפעלו בעתיד כנגד החיידקים, מאחר שיתפתחו יותר ויותר זנים עמידים של חיידקים שאינם מגיבים להן.

על כן, חשוב מאוד להמעיט בשימוש באנטיביוטיקה, ולפני החלטה על טיפול שכזה - להיוועץ ברופא.

ישנם מספר מצבים די מצומצם בתחלואת דרכי הנשימה שבהן נדרש טיפול אנטיביוטי. כאשר טיפול אנטיביוטי נדרש, הוא חיוני וחשוב, ויש ליטול אותו על פי הוראות הרופא באדיקות.

כאב גרון- לרוב מחלה ויראלית. דלקת גרון מחיידק הסטרפטוקוק מתבטאת לרוב בחום, שקדים מוגדלים ואדומים עם מוגלה עליהם. נדרשת בדיקת רופא, ובמקרים שאינם קלאסיים נדרש משטח גרון לאימות, ואם אכן מדובר בחיידק הסטרפטוקוק נדרש טיפול אנטיביוטי.

סינוסיטיס- לרוב סיבוך של מחלה ויראלית שמופיע מספר ימים לאחר תחילתה. הגודש באף חוסם את פתחי הסינוסים ומביא להיווצרות של מוגלה בתוכם. מרבית מקרי הסינוסיטיס יחלפו ללא טיפול אנטיביוטי, אך נדרשת הערכת רופא כדי להבחין באלו שידרשו טיפול אנטיביוטי.

ברונכיטיס- לרוב מחלה ויראלית, אך באנשים עם מחלות רקע או מחלה ממושכת לעיתים יידרש טיפול אנטיביוטי.

דלקת ריאות- יכולה להופיע באופן פתאומי או כסיבוך של מחלה שהחלה כויראלית. נדרשת הערכת רופא ולרוב נדרש גם צילום חזה לאימות, ובה הטיפול האנטיביוטי הכרחי.

דלקת אוזניים- יכולה לחלוף ללא טיפול אנטיביוטי, ולרוב מקובל להשהות את הטיפול תוך מעקב צמוד אצל הרופא (למעט במקרה של תינוקות רכים או במקרים קשים מלכתחילה).

החסרונות של טיפול אנטיביוטי שלא לצורך הם רבים. כאמור, יצירת עמידויות של חיידקים- ברמת הפרט וברמת הקהילה כולה. אך בנוסף לזה- ישנן תופעות לוואי הכרוכות בטיפול, החל מתופעות לוואי קלות יחסית, לרוב במערכת העיכול (שלשול, בחילה, כאב בטן) ועד לתופעות קשות כולל תגובה אלרגית קשה ומסכנת חיים. מתן אנטיביוטיקה מביא לשינוי אוכלוסיית החיידקים הטבעית הקיימת בגופנו ולשינוי שיווי המשקל בין ה"חיידקים הטובים" ל"רעים". תופעה שיכולה להתבטא בקוליטיס (דלקת קשה של המעי) או בפטרת בלשון/ בנרתיק.

לכן כאשר הוחלט על טיפול אנטיביוטי חשוב שיינתן בצורה מושכלת תוך התחשבות בחומרת המחלה, במזהם המשוער והאנטיביוטיקה המתאימה לו ביותר (לרוב מומלץ שלא לתת אנטיביוטיקה רחבת טווח שפוגעת בחיידקי הגוף, אלא כזו שמכוונת ספציפית למזהם המשוער), בסבירות לעמידות של החיידק (לפי נתונים של המטופל ולפי נתונים אפידמיולוגיים), ובגורמים הקשורים למטופל עצמו כמו אלרגיה לתרופות ומחלות רקע שלו.

אני רופאת משפחה במכבי שעובדת עם דר' הורוביץ ב"מרפאה בפולג" . במרפאתנו אנו שואפות לקדם אורח חיים בריא במטופלינו תוך התייחסות כוללנית למטופל ולמשפחתו. ידוע שקיום אורח חיים בריא משפר את תפקוד מערכת החיסון שלנו ומסייע בהתמודדות עם תחלואה מכל סוג שהוא. חשוב לנו שהשיח עם המטופלים יהיה פתוח ומושתת על עקרונות רפואיים מוכחים על מנת לקדם רפואה מקצועית ונכונה.

ויחד נעבור את החורף בשלום...

bottom of page